På svenska

Uusi Ääni – en blandad kör som gör musik med talang och känsla


Uppmuntran och glädjebud
Fräsch och ungdomlig andlig musik. Gospel. Musikala klassiker. Modern musik. Psalmsång. Vi vill med musik bringa tröst, rekreation, uppmuntran och glädjebud om Guds kärlek. Vår dirigent Tommi Hekkala är en entusiastisk, kreativ och starkt kvalificerad estetiker. Hon för oss mot allt större musikala äventyr, och får oss att sjunga allt klarare. Vår kör har blivit en viktig samfund för oss medlemmar, och vi tar gärna emot nya sångare. Just nu har vi 16 sångare i vår blandade kör. Vårt namn Uusi Ääni är finska och betyder ny röst.

Debutalbumet Balsamia
På våren 2015 spelade vi in vårt debutalbum Balsamia (namnet betyder balsam). Sångerna på skivan kan beskrivas som vårdande, barmhärtiga och levande. Albumets namn kommer från negrospiritualen Balm in Gilead. Balsam är en metafor i Bibeln om något helande och tröstande. Syftet med albumet är att vi kan vandra en stund bredvid lyssnaren och dela av den kraft, tröst och glädje som vi själva fått när vi har sjungit dessa sånger. I anslutning till publiceringen av albumet har vi gett och ger fortfarande konserter i närområdets församlingar.

Demo video

Körens etapper och visioner för framtiden
Kören Uusi Ääni grundades år 2008 av kantor Taru Pisto i Oulunsalo församling. Vi har uruppfört Juha Pistos sånger tillsammans med en kammarorkester. I februari 2015 deltog vi i de landsomfattande kantordagarnas konsert i Madetoja salen i Uleåborg som en del av en storkör. Orkestern i produktionen var Oulu Sinfonia, dirigenten Anna-Maria Helsing och en av solisterna den världskända sopranen Soile Isokoski. Kören Uusi Ääni har uppträtt tillsammans bl.a. med körerna Tuiran kamarikuoro, Kempele församlings Askeleet-kuoro och Pytinki-kuoro.
Kantor Pirjo Mäntyvaara var vår dirigent emellan hösten 2015 och sommaren 2017, och kantor Anna Kälkäjä emellan hösten 2017 och sommaren 2018. Hösten 2018 vår dirigent var kantor Tarja Sakko. Kantor Tommi Hekkala påbörjade i sitt jobb i januari 2019. Från och med februari 2016 har Uusi Ääni gjort samarbete med pianist-organist Miikka Lehtoaho. Han har kommit med nya innebörder i våra framträdanden från jazz och improvisation till briljanta orgelverk. På sommaren 2017 gjorde vi en konsertresa till England. Vår avsikt är att utveckla oss hela tiden utan att glömma sångens glädje och musikens makt att förena människor.
Uusi Ääni på våren 2017.
Lauluyhtye Uusi Ääni ry (c)2017, All Rights Reserved